Krantenfoto’s

Afgelopen zaterdag stond bijgaande foto in groot formaat op de voorpagina van de Volkskrant. Even zou je denken dat er een aanslag op George Bush was gepleegd. De foto is echter een Still uit een fictief docudrama, The Death Of A President, waar de Amerikaanse president in 2007 omkomt bij een aanslag. Dit beeld heeft veel emoties opgeroepen, getuige de diverse reacties in dagbladen wereldwijd. Fotografische beelden blijken telkens weer overtuigender te zijn dan bijvoorbeeld illustraties. Uitzonderingen daargelaten.

Op dezelfde dag dat deze foto wereldwijd verscheen werd in Museum Boijmans de presentatie Golden Years van Daan van Golden geopend. Van Golden is altijd gefascineerd geweest door de schoonheid van krantenfoto’s. Hij nam de data van het verschijnen van zijn selectie van krantenfoto’s om ieder jaar van zijn leven te markeren. De expositie is een geschenk van Boijmans t.g.v. zijn 70ste verjaardag. Het resultaat is een chronologische reeks met uit elk jaar van zijn leven een beeld. Een manier om je eigen leven in beeld te brengen, te midden van kleine en grote (cultuur)historische gebeurtenissen.

Over de interpretatie van foto’s is veel geschreven. De belangrijkste boeken op dit gebied vind ik nog steeds: On Photography van Susan Sontag en De Lichtende Kamer van Roland Barthes. Nog steeds heel lezenswaardig en actueel!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: