Opvallend

A.M.Cassandre is vooral bekend als affichemaker. Wat minder mensen weten is dat hij ook letterontwerper was. P22 brengt sinds enige tijd de letters van Cassandre en andere veteranen op de markt, zoals de Bifur, een letter die hij regelmatig op zijn affiches gebruikte.

Cassandre heeft ook het lettertype en het woordmerk voor de huisstijl van Yves Saint Laurent ontworpen en het lettertype Peignot. Van de schreefloze letter Acier Noir, dat hij ontwierp voor gebruik op zijn beroemdste affiche zijn geen nieuwe uitgaven bekend.

Hergebruik van oude letters is een kwestie van de juiste context. Het moet wel aansluiten bij onderwerp en thema. Op zijn affiches ontwierp Cassandre veelal zeer eigen typografische oplossingen. Hij had daarbij een voorkeur voor een robuustheid die ook hedentendage nog goed werkt. Opvallen was het devies!

Een hedendaags voorbeeld in diezelfde denktrant is onderstaande afbeelding van de belettering van een patatzaak in Eindhoven. Detail: Cassandre heeft ook voor Philips gewerkt.

De familie van Cassandre beheerd zijn nalatenschap op een website die ook filmers en art-drectors voorbeelden van zijn benadering geeft. Zij ademen dezelfde typisch franse frivoliteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: