Semantisch landschap

Surfen is klikken en verder gaan, maar soms weet je opeens dat je langer moet kijken. Travis Gray: TypeWatch – Type as Art.

Fred Eerdekens (maakt semantische landschappen). Altijd opnieuw ontfermen zijn werken zich over de vraag hoe taal zich tot de wereld verhoudt, maar net zo goed over de vraag hoe wij in die wereld staan.

Zijn werken zijn een uitgebreide inspectie, een inquisitie, om een hardvochtigere term te gebruiken, van het materiaal (de taal) waarmee we de wereld proberen te doorgronden. Indien er een volmaakt huwelijk was tussen taal en wereld, zouden ze elkaar perfect spiegelen. Dit is echter niet het geval, altijd is er sprake van interpretatie, afhankelijk van de verschillende (letterlijk en figuurlijk) ingenomen standpunten.

Daarenboven is er een verschil tussen betekenis en verwijzing. Een bewering geeft een beeld van de werkelijkheid, maar is slechts een verwijzing. Uit zo’n beeld kan je niets afleiden over de wereld. Men moet het beeld als het ware naast de wereld leggen om te zien of het klopt, waar is of niet. Licht, schaduw, materialiteit en taal vormen een hechte eenheid die de schijngestalten van de werkelijkheid benaderen.

Advertenties

2 thoughts on “Semantisch landschap

Add yours

  1. Ja leuk zo’n werkwijze. Kende die trouwens al van Diet Wiegman. In de 80er jaren maakte hij sculpturen van afval. Als daar dan een spot op kwam te staan zag je opeens in de schaduw de David van Michelangelo.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: