Levende Letters

De letter leeft. Ook al zijn er duizenden, zeg miljoenen, lettertypen, iedere dag komen er honderden bij. Dat is fijn. Iedere tijd heeft nu eenmaal zijn eigen stijl en ook retrostijlen horen daarbij. Karakter, identiteit zo u wilt, persoonlijkheid, geef het maar een naam om de typering van een letter te omschrijven. Omschrijven, want meer kun je zelden doen. Werken met letters, typografie of Fonts blijft een fingerspitzengefuhl. http://www.slanted.de is een blog dat allerlei designaspecten bespreekt waaronder typografie. De Smeltery is een Fontbureau dat onder andere het lettertype Vernissage uitbrengt. http://www.smeltery.net/

De Vernissage is een stencilletter. Dergelijke letters worden ook veel gebruikt bij reizigers in het theater of de muziek die hun bagage meeslepen van hot naar her en even snel een tekst op een koffer moeten plaatsen. Vandaar dat ik een stencilletter heb gebruikt als onderdeel van de website van http://www.simonversnel.com. Bij http://www.smeltery.net/ kun je voorbeelden van het gebruik van de letters zien die door de makers van Vernissage zijn ontworpen. Soortgelijke sites zijn http://www.lineto.com/ en http://typo.gras.free.fr/typo.php. Hedendaagse letters die verwijzen naar oude vormen zijn natuurlijk mooi. Toch zijn de klassiekers van eigen bodem ook nog steeds de moeite waard, kijk maar bij Gerard Unger: http://www.gerardunger.com/

Een letter kies je uiteindeliijk altijd voor een context en voor het verhaal dat verteld moet worden met de vormentaal waaruit ze bestaat. Of dat nu een woordmerk is of een typografische stijl voor een tijdschrift, een brochure of een huisstijl.

De oorsprong van een letter heeft vaak met land, klimaat en continentale aspecten te maken. In Rusland zal dat weer anders zijn dan in Duitsland of Amerika. Een duitse letter als de Helvetica is vooral in duitse teksten heel mooi. Dat wil niet zeggen dat ze in een hollandse of franse tekst staat of misstaat.

Voor de leek is het trouwens moeiliijk om het verschil te zien tussen een Helvetica en een Arial.

Een letter is een levend iets. Je kiest hem op gevoel, na eerst de parameters en de context op scherp te hebben waarbinnen de letter wordt gebruikt. Soms zal de letter onzichtbaar worden, dan blijft slechts de tekst bestaan. In andere situaties leeft een letter een eigen leven vol zelfexpressie. Dat is geen keuze, dat is de context.

Advertenties

2 thoughts on “Levende Letters

Add yours

  1. Inderdaad werd de lengte van de blogteksten en de hoeveelheid links omvangrijk. Enthousiasme speelt daar een grote rol in. Maar we zijn bezig ons leven te beteren, zie Mooie Boeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: